top of page
  • Writer's pictureAnni Loikkanen

Wix kotisivut

Wixillä luodut kotisivut ovat käytännöllinen ratkaisu erityisesti pienyritysten tarpeisiin, sillä ne tarjoavat hyvän hinta-laatusuhteen, eikä sivujen päivittäminen vaadi syvällistä perehtymistä teknisiin kiemuroihin.


Parin viime vuoden aikana Wix on panostanut erityisen paljon toimintansa kehittämiseen, ja se lanseerasikin täysin uuden kotisivualustan Wix Studion vuonna 2023. Tällä hetkellä Wixillä onkin siis käytössään kaksi kotisivualustaa - Wix Editor (eli se perinteinen versio jota kaikki yleensä tarkoittavat kun puhutaan Wixistä) sekä Wix Studio, joka on tuosta perinteisestä versiosta kehittyneempi ja erityisesti ammattilaiskäyttöön suunniteltu alusta.


Wix ja Wix Studio logot

Mitä eroa Wixin kotisivualustoilla on?


Wix Editorin suosio perustuu sen helppokäyttöisyyteen, sillä kyseisellä alustalla on varsin helppoa luoda kotisivut esimerkiksi valmiiden sivupohjien avulla. Alustassa on hyödynnetty drag & drop-editoria, jolla erilaisia elementtejä ja osioita saa vedettyä sivustolle haluamiinsa kohtiin. Kotisivut saa siis varsin helposti ja nopeasti kasaan ilman koodaustaitoja. Näiden valmispohjien käytössä on kuitenkin se ongelma, että sivut saattavat alkaa äkkiä näyttämään tusinatavaralta, eikä sivuista silloin tule kovin mieleenpainuvat tai joukosta erottuvat. Jos siis tahdot täysin yksilölliset ja joukosta erottuvat sivut, kannattaa välttää valmiiden pohjien käyttöä.


Myös Wix Studiosta löytyy samanlaiset ominaisuudet, mutta ero tuohon perustalustaan on erityisesti siinä, miten elementit on mahdollista asetella. Wix Studiolla voit nimittäin siirtää ja muokata elementtejä täysin vapaasti. Molemmilla alustoilla on myös käytössään ilmaisversio, joten voit testata alustoja ja muokata sivujasi niin pitkään kuin haluat. Voit jopa julkaista sivusi ilmaiseksi, mutta ilmaisversioon ei ole mahdollista lisätä omaa yksilöllistä domainia, ja tällöin kotisivuillasi näkyy myös Wixin oma mainosbanneri.
Wix logo


Wix Studio logo

Alustan hinta

15€/kk tai 132€/vuosi

16€/kk, tai 144€/ vuosi

Muokkausmahdollisuudet

Laajat elementtien muokkausmahdollisuudet, mutta erityisesti mobiiliversiossa on jonkin verran rajoituksia.

Käytännössä rajattomat, sillä pääset käsiksi jokaiseen pikseliin ja halutessasi voit myös muokata ulkoasua CSS-koodilla.

Responsiivinen suunnittelu

Asettelua ei pysty muokkaamaan täysin vapaasti eri näyttökokojen välillä.

Eri näyttökoot ovat täysin muokattavissa ja sivut skaalautuvat hyvin kaiken kokoisille ruuduille.

Molemmat alustat tarjoavat varsin laajat muokkausmahdollisuudet ja ominaisuudet, eikä niiden välinen hintaero ole päätähuimaava. Wix Editorin heikkouksia ovat kuitenkin erityisesti mobiiliversion muokkaamisen ja responsiivisen suunnittelun kankeus. Wix Studion puolella näitä ongelmia ei kuitenkaan ole.


Kotisivut Wix Editorilla vai Wix Studiolla?


Jos siis haluat luoda kotisivut Wixillä ja pohdit näiden kahden alustan välillä, niin suosittelen ensin miettimään millaiset tarpeet ja toiveet sinulla on kotisivujen rakentamisen suhteen.


Itse suosittelen rakentamaan kotisivut Wix Editorilla silloin, kun haluat valmista nopeasti ja kaipaat helppokäyttöistä alustaa kotisivujen luomiseen. Valmiit mallit- ja sivupohjat nopeuttavat sivuston rakentamista, vaikkakaan lopputulos ei silloin välttämättä ole se kaikista mieleenpainuvin ja yksilöllisin.


Wix Studio taas tarjoaa kehittyneempiä suunnitteluominaisuuksia, ja se sopii käytettäväksi erityisesti silloin, kun sinulla on taipumusta perfektionismiin ja haluat päästä käsiksi jokaiseen pikseliin. Jos päädyt luomaan kotisivut Wix Studiolla, niin isoin ongelmasi tulee todennäköisesti olemaan siinä, että mielesi tekee jäädää viilaamaan sivujen jokaista yksityiskohtaa loputtomiin. Mahdollisuudet ovat nimittäin käytännössä rajattomat, ja tämähän riippuu täysin sinusta onko se hyvä vai huono asia.


Molemmat alustat vaativat hieman opettelua ja harjoittelua, kuten kaikki muutkin kotisivualustat. Jos sinusta kuitenkin tuntuu etteivät omat hermot riitä alustojen kanssa temppuiluun, niin muista, että apua on saatavilla. 👋

Σχόλια


Ο σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.
bottom of page